Attraktiva lägenheterFastigheterKöksplanering & BadrumsrenoveringKostnader för arbetenVitvaror

Göra om köket i en hyresrätt?

Posted

Du som bor i en hyresrätt får göra renoveringar i köket – men det är viktigt att veta vad som gäller!

  1. Kontakta fastighetsägaren

Börja alltid med att kontakta fastighetsägaren eller hyresvärden och förklara att en köksrenovering önskas genomföras och vad detta innefattar. I vissa fall kan hyresvärden ge ett direkt svar och i vissa fall kan de behöva komma till lägenheten för att tydligare avgöra om renoveringen får tillåtas eller inte.

  1. Återställa till tidigare skick

Generellt får en köksrenovering genomföras om köket kan återställas till tidigare skick den dagen då personerna flyttar därifrån. Att exempelvis sätta upp kakeldekor och byta knoppar på köksluckorna är enkla, men effektiva, åtgärder för att skapa ett snyggare kök. Det är också mycket enkelt att återställa i efterhand.

  1. Hyresvärden ska planera köksrenovering

Som hyresgäst ska man kunna förvänta sig en köksrenovering inom ”en rimlig” tidsperiod. I likhet med att golv och väggar renoveras med fasta tidsintervaller så sker köksrenovering med ett fast tidsintervall. Önskas en större renovering av köket är därför första steget att kontrollera när detta är inplanerat.

  1. Förhandla en egen lösning

Det brukar vara svårt att förhandla fram egna lösningar med stora fastighetsägare. De håller sig helst till den plan som gäller för samtliga bostäder. Är det en mindre fastighetsägare kan däremot egna lösningar vara ett alternativ.

Hyresgästen kanske får göra köksrenovering helt efter egna önskemål bara hyresvärden får välja vilka hantverkare som ska utföra jobbet. Därefter hamnar kostnaden antingen på hyresgästen, hyresvärden eller en fördelning mellan dem. Vilken som tar kostnaden beror delvis på vilket behov av renovering som finns.

  1. Öppna upp väggar

Att öppna upp en vägg klassas som ett ”större ingrepp” vilket sällan godkänns av fastighetsägaren. Samtidigt kan det vara ett sätt för fastighetsägaren att öka värdet och göra lägenheten mer attraktiv. Det gäller inte minst de äldre bostäderna med mycket små kök. Att då ta bort en vägg skapar en öppnare och ljusare planlösning, något som allt mer blir vanligt.

  1. Höjd hyra?

Får hyresvärden höja hyran om de genomför och bekostar en köksrenovering? Både ja och nej. Hyreshöjning får enbart ske vid en renovering som höjer bostadens standard. Skulle luckor och vitvaror bytas ut till liknande kvalité kan alltså inte någon hyreshöjning ske.

Det är däremot extremt vanligt att standarden höjs både vid en köksrenovering och badrumsrenovering vilket därmed innebär högre hyror. Byte av tapet, samt slipning av golv, i vardagsrum och sovrum klassas däremot inte som standardhöjningar.