BåtupptagningsvagnObromsad båtkärra 

Obromsad båtkärra 

Posted

Att köpa en båtkärra till båten kan vara förvirrande eftersom försäljare använder olika namn för samma typ av trailer. Benämningarna varierar mellan båtkärra, båtupptagningsvagn, båtvagn eller obromsad båttrailer men används som namn för en båttrailer av mindre storlek som endast får köras i max 30 kilometer i timmen. 

 

Skillnaden mellan en obromsad och bromsad båttrailer 

Båttrailers kan vara obromsade eller bromsade. Det finns alltså både bromsade eller obromsade båtkärror men den obromsade båtkärran får inte köras i högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Detta innebär att den inte får köras på varken motortrafikled eller motorväg. En obromsad båtkärra är oerhört praktisk för båtägare som inte behöver frakta båten några längre sträckor, är betydligt billigare och är perfekt för vinterförvaring på egen tomt. 

 

Olika modeller och vikter 

Båtar kommer i massor av olika modeller samt vikter vilka kommer att behöva en båtkärra som passar från propellerteknik.se. Det är därför som det finns ett ganska brett sortiment av obromsade båtkärror att välja mellan för olika typer av båtar i varierande prisklasser. Det finns båtkärror som är mer rejäla och kommer med utrustning för något större båtar och billigare men enklare båtkärror för mindre typer av båtar. 

 

En båtkärra som är obromsad är oftast billigare än en bromsad båtkärra. Den obromsade båtkärran är en bra investering för dig som äger en mindre båt för upptagning, sjösättning och vinterförvaring. Det är bra att veta att den obromsade båtkärran ofta inte har någon fjädring mellan ram och axel vilket ger en skumpigare färd om vägen är dålig. Körning på en dålig väg innebär alltså att båtkärran kommer att behöva köras i lägre hastighet än 30 kilometer i timmen. 

 

Fördelar med obromsad båtkärra 

En obromsad båtkärra har en del begränsningar men många fler fördelar än nackdelar. Förutom att den är billigare är den även smidigare samt mindre vilket gör den perfekt för transport och sjösättning av en mindre båt. Transportering är enkel och praktisk för kortare sträckor och passar  bra för egen vinterförvaring av båten. Detta gör att den obromsade båtkärran är ett populärt val för båtägare för att förvara båten hemma på tomten eller till och med garaget. Ett stort plus är att den obromsade båtkärran är skattebefriad vilket är mycket uppskattat av båtägare. 

 

Regler för obromsad båtkärra 

Trots att den obromsade båtkärran är skattebefriad kommer den med andra regler som måste följas. En godkänd obromsad båtkärra måste vara utrustad med en så kallad LGF skylt. När det är mörkt ute bör båtkärran ha reflexer i orange på sidorna samt två röda lyktor och två röda reflexer på bakvagnen. En obromsad båtkärra har begränsningar på hur mycket vikt den får dra. När en båtkärra är utan bromsar får bruttovikten av vagnen och dess last inte vara tyngre än fordonets bruttovikt. För transport av kortare sträckor, sjösättning, upptagning samt vinter förvaring av mindre båtar är den obromsade båtkärran ett mycket bra val och en god investering.