UC

Lån utan UC

Posted

Att låna pengar utan UC betyder att du ansöker om ett lån hos en långivare som tar en kreditupplysning hos någon annan än Upplysningscentralen, UC. Kreditupplysningar som tas hos andra privata kreditupplysningsföretag påverkar inte din kreditvärdighet negativt.

När du ansöker om ett lån tas det alltid en kreditupplysning på dig. Långivaren måste försäkra sig om att du har den ekonomiska kapaciteten som krävs för att kunna betala tillbaka pengarna som du lånar. När en kreditupplysning tas kontrollerar långivaren din inkomst, dina utgifter, dina eventuella skulder och om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Kreditupplysning hos UC lämnar spår
För många kreditupplysningar som är gjorda hos UC är negativt för din kreditvärdighet. Att ta företagslån utan UC innebär att långivaren inte inhämtar uppgifter om dig hos Upplysningscentralen (UC) utan hos någon annan. När en kreditupplysning tas via UC lämnar det spår i din ekonomi. Det syns helt enkelt att det har gjorts en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning med UC är ingen fara men det kan bli problem om det blir för många. En kreditupplysning som är tagen hos UC syns i ett år framåt. Det är inte alla långivare som hämtar kreditupplysningar via UC utan använder andra aktörer. När ett annat privat kreditupplysningsföretag används lämnas det inga spår i dina uppgifter, vilket är bra för din kreditvärdighet.

Använd en låneförmedlingstjänst
Om du planerar att ansöka om ett lån kommer det att tas en kreditupplysning någonstans ifrån, det är oundvikligt. Men det är en fördel för dig om du ansöker om lån hos långivare som väljer ett annat kreditupplysningsföretag än UC, speciellt om du har tänkt att ansöka om lån hos fler en än aktör. För att kunna få många låneerbjudanden från flera olika långivare är det en fördel att använda dig av en låneförmedlingstjänst. Då kan du endast genom en kreditupplysning få många erbjudanden. Det brukar framgå på webbsidan hos en låneförmedlare vem de väljer att göra en kreditupplysning hos.

Gör en kreditupplysning på dig själv
För att få koll på din kreditvärdighet kan du alltid ta en kreditupplysning på dig själv. Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara läge att ta det lugnt med att ansöka om nya lån en period. När du tar en kreditupplysning på dig själv ligger du steget före en långivare. Du kan även ta bättre beslut när du är medveten om din egen kreditvärdighet. Tänk på att kreditkort ser ut som att du har ett lån. Därför är det bra att ha få kreditkort. Speciellt inför att du ska ta ett lån kan det vara bra att minska ner på kreditkorten om du har många.