Kreditprövning

Olika typer av lån

Posted

Det finns idag olika typer av lån att ta på företagslån.net, och det finns många olika namn på lån. Något som kan kännas förvirrande, då flera av lånen i princip är samma typ av lån men benämns med olika namn. Därför tänker vi nu gå igenom vilka olika typer av lån det finns och vad du behöver veta om dem.

 

  1. Bolån

Vad ett bolån är har de allra flesta koll på. Det är helt enkelt ett lån du tar för att kunna finansiera ett köp av en bostad. Den här typen av lån sker vanligtvis till någon av de större bankerna, även om det finns lite mindre långivare som också ger ut bolån. Bostaden du köper lämnas som säkerhet och därför är räntan på dessa lån lägre än på övriga typer av lån. En grundlig kreditprövning tas när du ansöker om bolån och du kan inte få det beviljat utan att faktiskt ha en bostad att sätta som säkerhet.

 

  1. Privatlån eller blancolån

Privatlån och blancolån är samma sorts lån men med olika namn. När du tar den här typen av lån har du ingenting av värde som du lämnar som säkerhet till långivaren. Man brukar räkna det här som ett konsumtionslån, alltså pengar du lånar kommer på något sätt att gå åt till konsumtion som t ex casinon. Eftersom du inte kan lämna någon säkerhet till banken är räntan på den här typen av lån ofta relativt hög, men den kan variera mycket beroende på flera faktorer. Lånesumman kan variera mellan några tusenlappar upp till cirka 200 000 eller lite mer. Men summan är vanligtvis mycket mindre än vid ett bolån.

 

  1. Billån

Ett billån är egentligen också en typ av privatlån, men många banker och långivare erbjuder ändå ett separat billån med lägre ränta eftersom bilen till viss del fungerar som säkerhet. Billån kan du ansöka om både hos stora banker och mindre kreditinstitut, det är inte ovanligt att bilhandlare samarbetar med långivare som ger billån. Det kan även finnas möjlighet att låna till andra fordon med den här typen av lån.

 

  1. Snabblån eller SMS-lån

Snabblån och SMS-lån är egentligen också en typ av blancolån, men man brukar ändå separera det här till en egen kategori. Det här handlar ofta om ett lägre lånebelopp som också ska betalas tillbaka snabbare. Det är enkelt att ta lånet och du kan många gånger få pengarna in på kontot samma dag. Den här typen av lån kan du ibland ta även om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos inkasso. Det finns även möjlighet att ta lån utan att en kreditupplysning hos UC görs på dig. Många gånger kan ett sådant här lån ha fasta månadskostnader istället för ränta.

 

  1. Kreditkort och avbetalning

Både kreditkort och köp du gör på avbetalning räknas som lån, även om man lätt missar det. Det fungerar förvisso lite annorlunda än när du ansöker om ett lån och får hela summan på direkten. Med ett kreditkort har du redan blivit beviljad en viss summa du är betrodd att handla med på lånade pengar varje månad. Om du köper något på avbetalning får du inte en summa pengar från låneförmedlaren, utan istället är det låneförmedlaren som betalar det du vill köpa. Och du betalar sedan av din skuld varje månad.

 

Anledningen till varför det är bra att ha koll på att även kreditkort och avbetalningar räknas som lån är att de påverkar din kreditvärdighet. När du exempelvis ansöker om bolån kan du få sämre förutsättningar om du har många kreditkort, även om du inte har utnyttjat dem allihop.