Kostnader för arbetenVitvaror

Ska jag köpa en klass N-autoklav?

Posted

En autoklav är en form av tryckkokare som används inom bland annat sjukvård och industri. Dessa kommer i olika cykler, eller klasser som det också kallas. En klass N-autoklav kan användas för mindre känsliga saker och kan därför användas inom både sjukvård och andra arbetsområden.

Innan du köper en ny autoklav bör du såklart alltid försäkra dig om att du faktiskt köper rätt modell. Din bransch kan ha specifika krav som du måste hålla koll på. Men för att göra det hela lite enklare för dig kan du bara titta på vår guide nedan om hur klass N-autoklaver fungerar. Det bör göra det lätt för dig att veta om det är den här typen som din verksamhet behöver.

Det används en klass N-autoklav till

En klass N-autoklav har inte riktigt samma genomträngningsförmåga som exempelvis en klass B har. Det här innebär alltså att du endast kan använda klass N till saker som inte är förpackade, som inte har ihåligheter och som inte heller är porösa.

Det kan låta som många begränsningar, men det finns faktiskt många arbetsområden där en klass N-autoklav kan vara till användning. Inom tandvård och på läkarmottagningar kan dessa till exempel ofta komma till användning.

Det är inte heller ovanligt att du hittar dessa på exempelvis skönhetssalonger, tatueringssalonger och liknande verksamheter. Det är viktigt att man steriliserar sina instrument i dessa yrken, men det är inte som att det är porösa material. Det är inte heller ofta dessa branscher behöver sterilisera textiler, vilket är något som kan bli svårt med en klass N-autoklav.

Du vet såklart bäst vilken modell du behöver. Beroende lite på vad exakt din verksamhet gör så kan det alltså ändå vara bäst med en annan typ av autoklav. Det är samtidigt otroligt viktigt att du dubbelkollar det här, annars så sitter du där med en modell som inte gör jobbet rätt, vilket blir dyrt att åtgärda och kan samtidigt utsätta personer för fara på grund av hygienbrist.

Det finns flera olika varianter av autoklaver

Utöver klass N så kan du också kolla på en klass B. Dessa används för mer porösa material, exempelvis textiler. Den kan också klara av mer avancerade saker och klarar även av sådant som att sterilisera förpackade saker. Dessa är ofta lite dyrare men det finns många branscher där dessa är obligatoriska.

Det finns även klass S-autoklaver. Det här är alltså en autoklav som används för specifika produkter. Det är alltså inte en jättevanlig modell och det är sällan något du ser i vanliga webbutiker som säljer de andra typerna av autoklaver.